ITS en verkeersveiligheid: Ei van Columbus of Zwaard van Damocles?

Waarom deze workshop?

Bij het besturen van een auto komen tegenwoordig allerlei nieuwe technologische snufjes (in de auto of op smartphone). Door veel mensen (waaronder de Minister) wordt technologische ontwikkeling daarom veel waarde toegedicht, als kans om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar is dat allemaal wel zo rooskleurig? Wat zijn de risico’s die aan deze ontwikkeling verbonden zijn? Anticiperen we wel genoeg op deze risico’s? En wie staan hiervoor aan de lat?

Voor wie is deze workshop bedoeld?

De workshop is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij ITS ontwikkelingen in voertuigen en verantwoordelijken voor verkeersveiligheid (zoals wegbeheerders).

We richten ons niet zozeer op de zelfrijdende auto, maar vooral over de periode tot aan de zelfrijdende auto.

Wat gaan we doen?

Tijdens de workshop willen we met elkaar discussieren over de kansen en risico's bij deze technologische ontwikkelingen. Ter inspiratie hebben we twee aansprekende sprekers, die ingaan op de voors en tegens van alle techniek. Om de discussie scherp te krijgen willen we werken met ‘voorstanders’ (ITS is goed voor verkeersveiligheid) en ‘tegenstanders’ (er zijn nog grote verkeersveiligheidsrisico’s). Dit willen we doen door:

  • Aan het begin twee pitches van een ‘voorstander’ en een ‘tegenstander’. We willen hiervoor experts uit het vakgebied vragen.
  • Discussie met de hele groep aan de hand van stellingen. De stelling wordt kort beargumenteerd door de ‘voorstander’ en ‘tegenstander’.

Wie zijn er betrokken?

Hessel de Jong (Arcadis)

Ilse Harms (Connecting Mobility)

Chris Janssen (Universiteit van Utrecht)

Activiteiten vóór 21 april

Binnenkort volgt meer informatie. Hou ons in de gaten!