Nationaal Verkeersveiligheidscongres 2024

Zijn Gemeenten klaar voor de toekomst?

Zijn Gemeenten klaar voor de toekomst?

Zijn de gemeenten klaar voor de toekomst? Ik weet het niet. In mijn gesprekken met gemeenten als relatiemanager verkeersveiligheid voor de VNG heb ik bijna 100 gemeenten gesproken, wethouders, ambtenaren en een burgemeester. Van kleine plattelandsgemeente tot G4. Uit die gesprekken komt een heel wisselend beeld* en niet altijd even hoopvolGemeenten willen graag werken aan verkeersveiligheid met grote uitdagingen, zoals gebrek aan middelen, te weinig capaciteit of meer aandacht voor andere onderwerpen.  

Terwijl (veilige) mobiliteit zo’n ontzettend belangrijk onderdeel is van onze samenleving, van samen leven. Nederlandse kinderen horen tot de gelukkigste van de 41 meest welvarende landen (Unicef)Ik heb me wel eens laten vertellen dat dit onder andere komt doordat ze zich op hun fiets veilig kunnen bewegen in wijk, dorp en stad. Of kijk naar ouderen die door e-bikes langer mobiel kunnen blijven. Dat helpt qua gezondheid, maar natuurlijk ook in sociaal geluk. Mobiliteit staat voor vrijheid, welvaart en sociaal contact. Je kan immers naar je werk of naar vrienden en familie. Dat dit veilig kan en dat er onderweg niets ergs gebeurt is onwijs belangrijk.  

En nu komt ie. Deze sociale interactie, maar ook de start en aankomst van een reis, gebeurt altijd in een gemeente. Daar komt alles samen. Gelukkig zien eigenlijk alle bestuurders en ambtenaren die ik gesproken heb het enorme belang van veilige mobiliteit inIedereen natuurlijk op een eigen manier, maar het belang wordt altijd onderstreept. Zo gebeuren er wat mij betreft ook hele mooie dingen. Drukke stadscentra worden verblijfgebieden, op veel plekken gaat de snelheid omlaag en de focus op de fiets is echt overal in Nederland nadrukkelijk aanwezig. Ongeacht de politieke kleur.   

Dat soort ontwikkelingen kunnen gemeenten echter niet alleen aanWe hebben elkaar nodig. Gemeente, regio, provincie en de Rijksoverheid. En door dit traject merk ik wel dat het wederzijdse begrip er niet altijd is. Er is te weinig écht open gesprek, samen en in verbinding. Zonder angst of dubbele agenda. Dat is hier ook mijn hartenkreet. Zijn de gemeenten klaar voor de toekomst? Als we het écht samen doen, dan denk ik van wel.  

Henk Schravemade  

*De belangrijkste onderwerpen uit het onderzoek komen terug in een online seminar voor gemeenten dat ik samen met de VNG organiseer op 18 november ’21. Bekijk hier het programma

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven