Nationaal Verkeersveiligheidscongres 2024

CrashR: Een innovatieve stap in de situatieschets van ongevallen

CrashR: Een innovatieve stap in de situatieschets van ongevallen

In de voortdurende strijd voor verkeersveiligheid hebben de Nationale politie, het Verbond van Verzekeraars en VIA Software 12 jaar geleden hun krachten gebundeld in het STAR-initiatief. Dit initiatief, een levendig voorbeeld van tandem samenwerking, benadrukt de kracht van synergie, waarbij elke partij zijn eigen expertise en middelen inzet om één gezamenlijk doel te bereiken: het verbeteren van verkeersveiligheid door middel van een efficiëntere ongevallenregistratie voor betrouwbare analyses op nationaal, regionaal en lokaal niveau.

Partnernieuws - VIA Software | Het STAR-initiatief heeft gewerkt aan de ontwikkeling en implementatie van een innovatieve tool genaamd CrashR (externe link). De tool richt zich op het vereenvoudigen en verbeteren van het proces van ongevallenregistratie en -analyse. Door CrashR te integreren in toonaangevende platforms zoals MobielSchadeMelden (MSM), zijn de resultaten al veelbelovend. Dit jaar verwachten we met MSM 30.000 ongevallenregistraties verzamelen. Cruciale informatie die noodzakelijk is voor betere analyses. De tool, een software development kit, is gratis inzetbaar voor een breed scala aan belanghebbenden. Wie gaat er als volgende op de 'CrashR-tandem' stappen?

De tool

Het Europees schade Formulier is niet meer van deze tijd. Voorheen stonden partijen op straat, met pen en papier, de ongevalssituatie te tekenen en vast te leggen. Met CrashR is dit proces verleden tijd. Door de software development kit kan men direct een complete situatieschets in één afbeelding vastleggen. Met de beantwoording van vier vragen, een afstemming door beide partijen en de locatiebepaling is de manoeuvre in één keer compleet.

Registratie

Maar wat maakt CrashR zo bijzonder? In wezen is het een gebruiksvriendelijke gratis tool die met slechts een paar klikken moeiteloos de ongevallensituatie vastlegt. Door gebruik te maken van open data, zoals het NWB (Nationaal Wegenbestand) & BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie), versnelt CrashR het registratieproces aanzienlijk, waardoor meer gedetailleerde informatie kan worden verzameld. Transportbedrijven en leaseorganisaties ervaren voordelen door het georganiseerde proces bij het melden van ongevallen en schades, wat resulteert in een gestandaardiseerde registratie. Een nauwkeurige ondergrond in CrashR is cruciaal bij het tekenen van de ongevalssituatie. De wegbeheerder kan wijzingen in haar wegen of topografie doorgeven aan het NWB en de BGT en zo ook op de ‘tandemfiets’ van CrashR stappen. Dit alles resulteert in meer geregistreerde detailinformatie.

Administratieve afhandeling

De voordelen van CrashR zijn talrijk. Allereerst versnelt het dossierproces voor verzekeraars, waardoor ze efficiënter kunnen werken en sneller kunnen reageren op claims. Bovendien verbetert het de communicatie met alle betrokkenen, waardoor de afhandeling soepeler verloopt. Transportbedrijven en leaseorganisaties profiteren ook van het melden van ongevallen en schades, waardoor een uitgebreidere registratie mogelijk wordt.

Inzicht in de situatie

Een van de meest opvallende kenmerken van CrashR is het vermogen om de ongevallensituatie visueel inzichtelijk te maken, wat cruciaal is voor een diepgaand begrip van hoe ongevallen zich voordoen. Voor transportbedrijven zorgt dit voor betere input voor haar opleidingen voor chauffeurs. Door gebruik te maken van open data wordt meer informatie vastgelegd, wat uiteindelijk leidt tot meer gedetailleerde analyses en beter onderbouwde maatregelen voor verbeterde verkeersveiligheid. Deze gedetailleerde informatie draagt bij aan het nemen van gerichtere maatregelen door verkeersprofessionals, belangenorganisaties en verenigingen. Het bieden van maatwerkoplossingen voor specifieke verkeersveiligheidsproblemen wordt hiermee concreter. In een wereld waar verkeersveiligheid een voortdurende zorg blijft, maakt CrashR het mogelijk om samen te werken als team op één 'tandemfiets'. Zo wordt er gezamenlijk gewerkt aan de verbetering van de verkeersveiligheid.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven