Nationaal Verkeersveiligheidscongres 2024

Gezamenlijke ambities en uitdagingen

Gezamenlijke ambities en uitdagingen

De Groningse wethouder Paul de Rook heeft mij het spreekwoordelijke stokje overgedragen en mij gevraagd om te vertellen hoe we in de provincie Drenthe inzetten op het thema fiets en verkeersveiligheid. Dat doe ik graag! Groningen is een echte fietsstad en Drenthe een echte fietsregio. We hebben hierin dus gezamenlijke ambities en ook gezamenlijke uitdagingen voor fietsers en veiligheid.

Verder lezen

De Slimme Route naar Zernike

De Slimme Route naar Zernike

Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond, heeft mij gevraagd hoe ik als wethouder van Groningen zorg voor meer draagvlak voor verkeersveiligheidsmaatregelen. Ik doe dat aan de hand van een actueel voorbeeld in onze stad: de Slimme Route naar Zernike.

Verder lezen

Van verkeersveiligheid naar verkeersgezondheid

Van verkeersveiligheid naar verkeersgezondheid

De Fietsersbond is blij dat we door Christophe van der Maat uitgenodigd zijn om onze visie op verkeersveiligheid te geven. De Fietsersbond pleit sinds enkele maanden voor verbreding van de discussie van verkeersveiligheid naar verkeersgezondheid. Het is steeds belangrijker om de gezondheidswinst van actieve mobiliteit (fietsen en wandelen) mee te nemen in de discussie over veiligheid. Die winst is namelijk fors en wordt daarbij maatschappelijk gezien steeds relevanter. De maatschappelijke en economische schade door inactiviteit is ondertussen aanzienlijk groter dan die door verkeersonveiligheid. Daarom moeten we naar een breder perspectief op mobiliteit en veiligheid, waarin ongevallen, milieu en algehele gezondheid een rol spelen.

Verder lezen

Een bericht waar ik niet aan kan en niet aan wil wennen

Een bericht waar ik niet aan kan en niet aan wil wennen

De klok heeft net 12 uur geslagen en terwijl ik met mijn naasten toost op een geweldig nieuw jaar vol gezondheid, geluk en liefde ‘bliept’ mijn telefoon. Eén van onze weginspecteurs meldt dat hij onderweg is naar een ernstig en naar later blijkt een dodelijk ongeval. Een eenzijdig ongeval waarbij de bestuurder vermoedelijk de macht over het stuur heeft verloren, van de weg is geraakt en tegen een boom tot stilstand is gekomen. Een korte mededeling die ik in de afgelopen maanden sinds ik gedeputeerde ben helaas al enkele malen heb ontvangen.

Verder lezen

Een innovatieve blik op verkeersveiligheid

Een innovatieve blik op verkeersveiligheid

"Het mooie aan onze samenwerking in Nederland is dat we met deze blog-reeks van SWOV via de ANWB nu bij het bedrijfsleven belanden; een illustratie hoe goed we elkaar vanuit verschillende invalshoeken weten te vinden als het om een belangrijk thema als verkeersveiligheid gaat."

Verder lezen

Terug naar boven